Wat is de metaverse? Interactief leven met virtual reality

Afgelopen najaar kondigden Facebook en Instagram (en WhatsApp) aan dat het moederbedrijf een andere naam krijgt, namelijk Meta. Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, gaf aan dat hij wilde dat de naam een betere afspiegeling is van waar ze in hun technologie en innovatie heen willen. Dit werd aangekondigd tijdens een jaarlijkse presentatie die vrijwel geheel in het teken stond van de Metaverse. Maar wat is de metaverse? Wat het precies is, is nog niet 100% zeker. Met name omdat er weinig over losgelaten wordt. Wat ik verwacht dat het wordt, kan ik wel delen.

Wat is de metaverse? Interactief leven met virtual reality

De Metaverse: interactief leven in een virtual reality

De Metaverse is om te beginnen niet van het bedrijf Meta, zij werken alleen wel aan mogelijkheden binnen de Metaverse. We zullen naar alle waarschijnlijkheid een soort tweede internet – of een internet 2.0 – krijgen waar alles zich in een 3D wereld afspeelt. De Metaverse is een plek die interactiever is dan de social media die we nu kennen en zal zich meer toespitsen op Augmented Reality en Virtual Reality. Een plek waar je makkelijk via 3D ruimtes kunt ‘lopen’ en contact kunt hebben, maar ook makkelijker producten zou kunnen ervaren of kopen. Het is dus een uitgebreidere manier van internet dan dat we nu hebben.

Ready Player One

De makkelijkste manier om de metaverse uit te leggen is om de film Ready Player One als voorbeeld te gebruiken. In deze film zie je dat iedereen materiaal heeft om naar een virtuele wereld te gaan. En daar soms zelfs even heel iemand anders kan zijn! Denk je maar eens in: dankzij tactile gloves voel je wat je vastpakt, je avatar geeft een goede weergave van jouw emoties dankzij het herkennen van lichaamstemperatuur en hartritme, dankzij je VR bril zie je wat er om je heen afspeelt, dankzij een tactile bodysuit zou je zelfs een aanraking van een ander kunnen voelen zoals een hand op je schouder.

Dat zou er dan als volgt kunnen uitzien: als je in een Metaverse winkel loopt samen met een vriendin kan je direct de stof van een kledingstuk voelen en die kopen voor jezelf (in de echte wereld) of een vriendin, of er je avatar mee aankleden. Je gaat daarna samen een game spelen en vervolgens gezellig nakletsen in een chatroom. Dit is natuurlijk toekomstmuziek, maar het geeft een goed beeld van wat de mogelijkheden in de toekomst kunnen zijn en hoe je gebruik maakt van de Metaverse.

De eerste Metaverse ontwikkelingen

Ik verwacht dat de eerste ontwikkelingen met name ruimtes zullen worden waar je in realtime gesprekken kunt voeren met familie, vrienden of collega’s. Waar je virtueel met elkaar dezelfde tafel en ruimte kunt delen en elkaar recht in de ogen kunt kijken. Deze vooruitgang lijkt heel klein, maar stel je voor dat je niet meer uren hoeft te reizen voor een afspraak waarvan je vindt dat je elkaar echt even moet zien. Je kunt dan gewoon vanuit jouw kantoor aan een virtueel bureau zitten met je businesspartners of stakeholders. Of: samen kerst vieren met je overzeese familie zonder een vliegtuig te pakken.

Bij verschillende bedrijven zijn ze volop bezig met het creëren van een Metaverse of platforms rondom de metaverse. En misschien heb je al eens van soortgelijke platforms gehoord, zoals SecondLife? Hoe dan ook laten ze voorlopig nog niks los over de toekomst van de Metaverse en moeten we afwachten hoe snel de technologie gaat voordat we er zelf mee aan de slag kunnen gaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *