Wat is een shadowban En hoe kan je een shadowban op instagram voorkomen

Wat is een shadowban? Een shadowban is wanneer een social media platform, met name Instagram, je content verbergt. Mensen die bijvoorbeeld op hashtags zoeken zien dan niet jouw content er tussen staan en zo kan je niet een groter publiek opbouwen. Of shadowbans daadwerkelijk bestaan is een groot debat over. Meta, het bedrijf van Facebook en Instagram, ontkent in ieder geval in alle toonaarden.

Sommige influencers geven aan dat ze veel minder engagement (respons) krijgen op posts in vergelijking met hun oudere content. Zo beweerde Bella Hadid dat ze een shadowban had gekregen omdat ze zich uitsprak over Palestina.

Wat is een shadowban En hoe kan je een shadowban op instagram voorkomen

Hoe krijg je een shadowban?

Je kunt een shadowban krijgen door content te delen die niet in lijn zijn met de gebruikersvoorwaarden van het platform: zo mag je geen naaktbeelden delen of opruiende (polariserende), gevoelige of gewelddadige beelden delen. Blijf je dit doen, dan kan je account geblokkeerd en verwijderd worden.

Ook het kopen van volgers, altijd dezelfde hashtags gebruiken of automatische reacties achterlaten door middel van een programma kan zorgen voor een shadowban. En ook bij het vele volgen/ontvolgen kan je gezien worden als een robot; en dat is niet goed!

Hoe kan je een shadowban voorkomen?

Je kunt een shadowban voorkomen door ervoor te zorgen dat je originele content maakt. Zorg dus dat je foto’s, reels en video’s van jezelf zijn en typ je captions zelf. Kopieer niet van anderen! Ook het gebruik van hashtags pas je per Instagram post aan, zo ziet het algoritme dat je een mens van vlees en bloed bent. Houd je vervolgens ook zo veel mogelijk aan de richtlijnen om zo’n shadowban te voorkomen.

Blokkeren van je account

Zoals ik eerder al zei kan je account volledig geblokkeerd worden wanneer je je niet houdt aan de richtlijnen van Meta. Je krijgt over het algemeen hiervan eerst een waarschuwing – tenzij je een zware overtreding hebt gemaakt. Helaas kan je zelf niets met die waarschuwing. Soms heeft een persoon je account gerapporteerd waardoor je een waarschuwing krijgt, maar je zult niet horen wie dat is. Als je geblokkeerd wordt en verwijderd heb je helaas zelf geen zeggenschap over alle content die je gemaakt hebt. Zorg dus voor een backup van je content én wed niet op één paard.

Hoe ik mijn shadowban heb opgeheven

Ik heb zelf ook ruime tijd gekampt met problemen waarbij elke reactie die ik wilde plaatsen, als ongepaste content werd gezien. Met meerdere marketing- en communicatieadviseurs heb ik gesproken en niemand kon vinden waar dit aan lag.

Ik heb mijn shadowban opgeheven door op al mijn devices uit te loggen en een tweestapsverificatie in te stellen (altijd verstandig om hacken te voorkomen!). Ook mijn instellingen in de chats heb ik aangepast. Ik kreeg vaak groepschats van spamaccounts en die heb ik nu geminimaliseerd.

Hoe je spam in chats in Instagram voorkomt

Voorkomen is beter dan genezen! En al helemaal als het je wat oplevert, zodat je geen shadowban krijgt. Om de spam in je chats te minimaliseren ga je in Instagram naar Settings. Klik vervolgens op Privacy en Messages. Schuif de optie uit voor Allow others to add you to groups. Zo word je in ieder geval niet meer aan een spam groupchat toegevoegd.

Wat ik verder nog doe om een shadowban te voorkomen

Daarnaast verwijder ik eens in de 2 à 3 maanden volgers die er als bots uit zien. En de chats die ik nog binnen krijg die spam zijn, rapporteer ik als zodanig. Sindsdien heb ik ook geen waarschuwingen meer gehad van Instagram.

Hopelijk heeft het je wat meer inzicht gegeven over wat een shadowban is en hoe je deze kunt voorkomen. Mocht je meer willen weten hoe Meta zegt dat het Instagram algoritme werkt, neem dan hier een kijkje.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *